Tudtad, hogy megváltozott az egyik nyelvvizsga?

Rengeteg minden változott a középfokú Origó nyelvvizsgán, amiről jó, ha tudtok. Szerintem egyszerűbb lett, mint eddig volt, így érdemes fontolóra venned, hogy ezt a vizsgát válaszd.

Év eleje óta szinte teljesen átalakult az Origó nyelvvizsga.
Megmaradt az eddig jól ismert “olvasd el a szöveget és válaszolj magyarul a magyar kérdésekre” típus, de mellé bekerült a középszintű érettségiről is jól ismert “egészítsd ki a szöveget, a hiányzó kifejezéseket alul megadtuk” fajtával. Persze azért ebben is van turpisság, mert a 10 üres helyre 12 opciót adnak meg a vizsgán.

A legnagyobb változás az írásbeli részben történt, ahol sokak megkönnyebbülésére megszűnt a fél óra alatt teljesítendő, 50 kérdésből álló teszt. Éljen!

A másik hasonlóan jó hír, hogy kikerült a vizsgából a magyarról angolra fordítási feladat is.

Megmaradt viszont az angolról magyarra fordítás és az íráskészség feladat, ahol eddig egy fogalmazást / levelet kellett írni, 2016 novemberétől azonban már 2 szöveget kell létrehozni.

Az egyik egy 17-20 soros baráti levél, a másik pedig egy rövidebb, 10-12 soros véleménykifejtő fogalmazás, ami lehet internetes fórumos hozzászólás, blogbejegyzés vagy esszé is akár. Ez a második feladattípus új a vizsgán, itt 1-2 soros angol szöveg alapján kell reagálni az olvasottakra, kifejteni a saját véleményünket a témában.

Az olvasás vagy más néven szövegértés feladat is kibővült.

A szóbeli beszélgetésben csupán annyi változás van, hogy a vizsgáztatók egyre jobban törekednek a tanuló központú vizsgáztatásra, így nem arra mennek rá, amit nem tudsz, hanem szeretnék kihozni a legjobbat belőled.

A hallott szövegértés (régi nevén labor) rész viszont változott. Két feladat lett, és mind a kettőt már 3-szor lehet meghallgatni, nem csak 2-szer. Az első feladat maradt a régi rendszer szerinti. Itt az angol szöveghez magyar kérdések kapcsolódnak, amikre magyarul kell választ adni, egész mondatban.

A második feladat teljesen új, itt rövidebb hallott szöveg alapján kell kitölteni pl. egy táblázatot a hiányzó információk alapján angol nyelven. Persze akik már érettségiztek angol nyelven, azoknak ez a feladattípus nem újdonság.

Az összes információt az Origó nyelvvizsga változásairól tartott október 20-ai tájékoztatóról szereztem, ahol az előadó megerősített azokban a tippekben is, amiket az ingyenes, 3 részes videókurzusomban adok. Rendkívül megörültem neki, hogy hivatalos vizsgáztatók is ugyanazokat a tippeket adják, mint én angol nyelvtanárként.


Te megnézted már? Ebben az INGYENES, 3 részes angol szóbeli nyelvvizsgára felkészítő videós tréningben gyakorlatias tippeket adok arra, hogyan vedd sikeresen az akadályokat.

KATT IDE, hogy Te is részt vehess a tréningen.


Sok sikert a nyelvvizsgádhoz! Vágj bele, ne rettegj! Szerezz önbizalmat és azonnal bevethető taktikákat az ingyenes videós tréninggel.
Bővebb információért látogass el az Origó nyelvvizsga megújult honlapjára:

Találkozzunk az English Expander Facebook oldalán is, ahova hetente többször kerülnek fel nyelvtanulási tippek és feladatok.


És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!