További okok, amik miatt még mindig nem beszélsz folyékonyan angolul

Vegyük sorra a további okokat is, amik miatt még mindig nem tudsz megszólalni angolul. Amik biztosan hátráltatnak abban, hogy végre elérd a legfontosabb célod a nyelvvel – azt, hogy megértesd magad angolul és te is megértsd azokat, akik ezen a csodálatos nyelven szeretnének veled kommunikálni.

Azt hiszed, az angoltanárod a megoldás mindenre

Sokan még mindig azt hiszik, azzal, hogy hetente egyszer vagy ne adj isten kétszer 60 percet eltöltenek a magántanárukkal, le is van rendezve a heti angoltanulásuk. Mintha a magántanár valamiféle varázsló lenne, akinek a bájitala teszi az illetőt folyékony beszélővé. Jobb, ha elfogadod, hogy a magántanár inkább egyfajta idegenvezető, vagy mai divatos nyelvhasználattal egy coach, aki ajánlásokat tesz neked arra, merre indulj el a nyelv labirintusában. A magántanár abban jó, hogy megmutassa, merre érdemes haladnod, mivel lenne érdemes többet foglalkoznod, és ő ezekhez ismeri a megfelelő eszközöket, amit el is árul neked. Végig fogja a kezed az úton és válaszol a felmerülő kérdéseidre.

De a vele töltött heti kétszer 1 óra sajnos nem elég ahhoz, hogy mindent megtanulj az angol nyelvről. Bele kell merülnöd teljesen és újabb motivációt és eszközöket kell találnod arra, hogy minél többször tudd gyakorolni a nyelvet. Így válsz majd idővel független nyelvtanulóvá, és majd

Hazudsz magadnak

Mit is mondtál? Hogy nem volt időd gyakorolni a héten, mert annyira elfoglalt voltál? A facebook státuszod szerint viszont unatkoztál egész hétvégén…

A legtöbben sajnos nem teszik MAGUKAT felelőssé a saját anogltanulásukban. Amikor megkérdezem a tanulóimat, hogy volt-e lehetőségük elolvasni egy cikket angolul vagy meghallgatni egy podcastot vagy bármilyen más módon gyakorolni, akkor többen az időhiányt emlegetik.

Természetesen vannak olyan időszakok, amikor ez igaz is lehet, de a legtöbbször csak rajtad múlik, hogy belefér-e egy 5 perces cikk elolvasása itt, vagy egy 6 perces podcast meghallgatása ott. Mégis mennyi időt töltesz teljesen céltalan scrollozással a közösségi oldalakon? Na ugye?! Mennyivel jobb lenne, ha mondjuk olyan angol nyelvű oldalakat is követnél a facebookon, amiknek a cikkei érdekelnek, és így észrevétlenül is olvasgatnál valamit minden egyes nap angolul.

De tudod, ha valamit tényleg nagyon meg akarsz tanulni, arra fogsz tudni időt szakítani. Ne hazudj se az agoltanárodnak, se magadnak, mert így nem jutsz előrébb. Az angoltanárodat annyira nem fogja szíven ütni, ha neked nem volt időd tanulni, mert nem neki van szüksége a gyakorlásra, hanem neked. És gyakorlás nélkül nem fogsz tudni folyékonyan beszélni angolul. Legközelebb, amikor azt akarod mondani, hogy nem volt időd angolozni, akkor inkább mondd azt, “Nem tettem elsődleges feladatommá az angolozást a héten”. Így biztosan nem fogsz külső tényezőket okolni a saját hibád miatt.

Azt hiszed, neked ez sosem fog menni

Sokan az első kudarcok után gyorsan elkönyvelik, hogy nekik nincs is nyelvérzékük és épp ezért soha de soha nem fognak tudni megszólalni angolul. Az angol nyelv megtanulása nem atomfizika, ne komplikáld túl a dolgokat. Persze nem megy egyik napról a másikra, de kis odafigyeléssel már egészen rövid idő alatt látványos javulást lehet elérni. Tedd a szívedre a kezed és valld be magadnak őszintén: hányszor választottad a könnyebb utat és inkább magyarul kérdeztél meg valamit az angolórán ahelyett, hogy kiszenvedted volna magadból az angol kérdést? És hányszor adta be a derekát az angoltanárod, és inkább magyarul magyarázott már ő is. Hiszed vagy sem, nagyon sok múlik azon a nyelvtanulásod során, hogy mennyire erőlteted meg magad, mennyire tudsz kilépni a komfortzónádból. Hidd el, nem vagy hülye az angolhoz, nem azért blokkolsz le, ha angolul beszélnek hozzád, mert buta lennél, hanem azért, mert nincs meg még a kellő gyakorlatod hozzá. De elszántsággal és komoly elköteleződéssel ezen biztosan fogsz tudni javítani. Csak lehet, hogy eddig nem találtad meg még azt a módszert vagy segítséget, amivel te is tudnál megfelelő mértékben fejlődni.  


 

Szeretnél jobbnál jobb trükköket és praktikákat megismerni és felturbózni a szóbeli nyelvvizsgára való felkészülésed ütemét? Akkor van egy jó hírem:


És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!