Mit tud neked tanítani egy teljesen kezdő angolos?

Egy teljesen kezdő tanítványom hatalmas felfedezést tett a héten. Rendkívül motivált, már-már átlagon felül is, mert kristálytisztán látja, mit szeretne elérni az angollal. Tervei vannak vele, egy évre előre, szinte hónapra lebontva. Fantasztikus látni a lelkesedését és azt, hogy bármit is tanulunk együtt, mindent megjegyez és még annál is többet.

Történt ugyanis, hogy bár tudom, messzebb van még neki az angol középfokú nyelvvizsga, megkértem, nézze meg a “Hogyan készülj fel az angol szóbeli nyelvvizsgára, ha krónikus időhiányban szenvedsz” élő online tréningemet. És képzeld, még ő is talált magának hasznosítható ötletet belőle. Mondom, teljesen kezdő, eddig 10 óránk volt együtt – de már tud tőmondatokat mondani, és meg tudja magát értetni alapszinten külföldiekkel, sőt a reptéren is sikerült egyes-egyedül kimagyaráznia magát egy 50 Eurós extra csomag feladásából. Hallgatta az előadást, és amikor ahhoz a részhez értem, amikor azt ajánlottam, hogy a filmeket próbáljátok felirat nélkül, vagy maximum csak angol felirattal nézni, ő hitetlenül legyintett. Neki ez úgysem menne, “Hát 10 óra angoltanulással hogyan is értenék meg bármit is?” – gondolta magában. Aztán mégiscsak megpróbálta, betett egy olyan sorozatot a lejátszóba, amiről azt vélte, hogy talán valami megragad belőle. “Majd maximum bekapcsolom a feliratot hozzá, ha nem megy.” És képzeld, nem kellett bekapcsolnia, mert értette, miről szól a sorozat. Persze nem minden egyes szót értett, de ez őt nem zavarta, mert tudja, hogy az ő szintjén elég, ha a lényeget kiveszi. Nem kezdett el pánikolni, amikor nem értett egy szót, inkább tovább nézte a filmet, és mindenre fény derült később. Maga sem hitte el, mire képes.

Másnap angolórán lelkendezve mesélte, mi történt vele. Megértett egy anyanyelvi angol sorozatot, ami nem nyelvtanulóknak íródott, 10 óra angolozás után! És tudod, ez nem az én eredményem, hanem csakis az övé. Mert meg merte tenni, amiről azt gondolta elsőre, hogy neki úgysem fog sikerülni. Amire évek óta vágyott, hogy végre angolul értsen egy filmet, valóra vált pusztán annak köszönhetően, hogy bele mert vágni egy olyan dologba, amibe sokan még rengeteg évnyi angoltanulás után sem szoktak. “Kell a felirat, hisz anélkül úgysem érteném” – gondolják sokan, és meg sem próbálnak felirat nélkül megnézni egy teljes részt.

És miért írtam le mindezt? Mert sokat tanulhatsz ebből a sztoriból. Már rögtön az elejétől fogva annyi hallott szövegnek kell kitenned magad, amennyinek csak lehetséges. Ennek egyik legjobb verziója, ha a kedvenc filmjeidet vagy sorozataidat felirat nélkül nézed. De az is fantasztikus lendületet adhat, ha direkt nyelvtanulóknak elkészített sorozatokat hallgatsz. Ilyen például a teljesen kezdőknek összeállított British Council Elementary Podcast. Jó stratégia lehet az, ha minden nap egy részt feldolgozol belőle, vagy csak simán hallgatod. De minden egyes nap. Így sokkal gyorsabban fog fejlődni az angolod, mert anyanyelvi beszélőktől is tanulhatsz szinte észrevétlenül.

Haladóbbak is találhatnak a British Council Listen & Watch oldalán hallgatnivalót maguknak, mert készítettek sorozatot az utcai angolról, a brit kultúráról vagy a fociról is.

Másik nagy kedvencem pedig a BBC 6-minute English, amit én is hallgatok hétről-hétre, mert még nekem is érdekfeszítő témákat dolgoznak fel mindössze 6 percben. 6 perc igazán nem nagy erőfeszítés, mégis fantasztikus mértékben fejleszti a hallott szövegértés készségedet. Ez már közvetlenül a középfokú nyelvvizsga előtt állóknak nyújt rendkívüli gyakorlási lehetőséget.

Köszönöm neked F., hogy megihletted ezt az írást, és hogy megengedted, hogy megmutassam másoknak is, hogy érdemes rögtön az elejétől bevetniük magukat a mélyvízbe.


És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!