Miért fontos, hogy legyen kivel gyakorolnod a szóbeli nyelvvizsgára?

Mindenkinek, akinek célja van az angol nyelvvel, legfőképpen a beszéddel, kell egy beszélgetőtárs. Vagy kettő. Vagy sok. Mert te is tudod, hogy a nyelvet otthon, egyedül nem biztos, hogy el fogod tudni sajátítani.

Azonban beszélgetőtársat találni nem annyira egyszerű. Ha nyitott vagy, vagy ha hajlandó vagy érte fizetni, akkor persze könnyebb. De ha befele forduló vagy és nem akarsz erre pénzt áldozni, akkor ügyesebbnek kell lenned.

Nem mondom, hogy könnyű lesz az első lépéseket megtenni, de ha legyőzöd a félelmeidet, akár több vasat is tarthatsz a tűzben. Le kell győznöd azt a legnagyobb gátlást, hogy azért félsz megszólalni angolul, mert  attól tartasz, hogy kinevetnek és beégsz. Ezt a jelenséget egyetlen közegben tudom elképzelni: egy csapat tiniLÁNY jár a csoportba, 13-16 év közöttiek, és a vezetőjük nagyon penge angolból. Az összes többi lány gyengébb. És ha megszólal valamelyikőjük, a falkavezér hangosan felröhög. Tudtok még ilyen szitut? Mert én csak erre tudtam visszaemlékezni hirtelen.

Én rengeteget hibáztam, eleinte meg sem mertem szólalni, mert voltak az osztályomban anyanyelvi nyelvterületen élők is. De egy idő után nem érdekelt a dolog, mert rájöttem, hogy nekem is JOGOM van fejlődni. És fejlődni csak úgy fogsz, ha próbálkozol. Ha csendben maradsz, nem fogsz fejlődni.

Nézzük először a fizetős opciókat.

  • A Verbling oldalon profi nyelvtanárokkal beszélgethetsz és azt hiszem, alkalmanként kell fizetned. Online zajlik az egész, nagyon profi, rengeteg tanár közül választhatsz. Előre be kell foglalni az órát, amik 10-35 dollárba is kerülhetnek.
  • italki.com már valamivel olcsóbb. Könnyű bejelentkezni, anyanyelvi beszélőket már találhatsz 3 dollártól / óra.
  • conversationexchange.com, itt először fel kell venned a kapcsolatot az anyanyelvi beszélővel. Árak nincsenek feltüntetve, az is lehet, hogy ingyenesen is igénybe vehető valamilyen szolgáltatás.

Azonban ha nyelvvizsgára készülsz, érdemesebb és takarékosabb lenne a hasonszőrűekkel felvenni a kapcsolatot. Levetkőzni a gátlásokat és találni egy megfelelő tanulópartnert.

Ehhez tökéletes színtér az English Expander Group a facebookon.
Képzeld, itt már többen megtalálták egymás között a megfelelő beszélgetőpartnert. Itt elolvashatod a bizonyítékot is erre.

Jó, persze, beszélgessünk, javaslom neked, de mégis hogyan?

Van néhány tippem, ami beválhat, vagyis ahogy én csinálnám.

A lényeg, hogy nagyjából azonos nyelvtudással rendelkező legyen a partnered, ne legyen óriási különbség kettőtök között, mert akkor az egyikőtök lesz a tanár. Ezt először cseten tudjátok kideríteni egymásról. De úgy gondolom, hogy itt ebben a nyelvvizsgára készülő csoportban azért akkora különbségek nem lehetnek, így nyugodt szívvel ajánlok mindenkit.

Azzal, aki számodra elsőre szimpi, beszéljetek le egy próbaalkalmat. De mégis milyen felületen? 2 opciót tudok ajánlani. Az egyik a Skype – nagyon stabil, fut az összes telefonon, jó a hangja is. A másik a fb messengeren belül, de az annyira nem stabil, ha nem túl gyors a neted. De egy próbát megér az elején.

Először cseten beszéljétek le a találkozót, természetesen már ezt is angolul! Ezután készülj fel 5 kérdéssel. Írj meg előre 5 kifejtős kérdést, amire a válasz nem lehet yes vagy no. Pl. What do you like doing in your freetime? vagy Where do you work / study?

Ha megvan az 5 kérdés, akkor a megbeszélt időpontban felhívod a partnered fb-on, és szépen egyesével végigmentek a kérdéseken. Először te kérdezel, majd ha válaszolt a kérdésedre, ő kérdez téged a saját kérdésével. Az egész procedúra 10-20 percet fog igénybe venni, és ezalatt eldönthetitek, hogy alkalmasak vagytok-e egymásnak. Ha nem, az sem baj, akár cseten is lehet folytatni a beszélgetést írásban, az is hasznos lehet. De a csetes beszélgetésekből rengeteg önbizalmat lehet meríteni. Azonban egyetlen egy dolgot be kell tartanod: SEMMILYEN körülmények között nem szólalhattok meg magyarul. Mert akkor nincs tovább értelme az egésznek.

Na ki tesz egy próbát?


Ha sikerült találnod magadnak egy beszélgetőtársat az English Expander Groupban, kérlek, jelezd itt erre a belinkelt bejegyzésre kattintva.
Szeretnék nagyon büszke lenni rád is!És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!