Még mindig a szóbeliről – az interjú

Kivétel nélkül szinte minden középfokú szóbeli nyelvvizsgán számíthatunk egy személyes interjúra, egy rövid párbeszédre, amikor a vizsgáztatók kérdésekkel “nyaggatják” a delikvenseket. Nézzük, hogy vehetjük gond nélkül az akadályokat. 

Az Origó nyelvvizsgán általában ez az első feladat és kb. 5 percet vesz igénybe. Minden valószínűség szerint be kell mutatkoznod és minél több mindent vagy minél több érdekességet érdemes közölnöd magadról. Persze arra is számíts, hogy a vizsgáztatók nagyon hamar belekérdeznek bármibe, ami megragadja  fantáziájukat. Volt már olyanra is példa, hogy valakinek a furcsa neve vagy a vicces igazolványképe keltette fel az érdeklődést. Nem árt ezekből (is) jobban felkészülni.

A vizsgázó ebben a részben mutathatja meg jártasságát a különféle témakörökben. A vizsga szerint valószínűleg minimum két nagy témakört fogtok érinteni, először személyes kérdések révén, majd kérhetik az általános véleményedet is. Mivel ez a rész amolyan bemelegítésként is szolgál, néhány témakör sűrűbben fordulhat elő, mint például munka vagy tanulás, jövőbeli tervek, család. Álmodból felébresztve is tudnod kell ezekről folyékonyan és hiba nélkül beszélni legkevesebb 3 percet. Minél részletesebben dolgozod ki ezeket a témaköröket, annál kevesebb meglepetés érhet.

Mondanom sem kell, hogy a legjobb vizsgastratégia itt is az, ha nem hagyod szóhoz jutni a vizsgáztatót. Tudom, hogy vizsgahelyzetben nagyon nehezen ömlik a szó az emberből, de a yes / no rövid válaszokkal tutira megbuksz. Figyelj arra is, hogy ne legyél túl vicceskedő és még véletlenül se szólj vissza a vizsgáztatónak, bármekkora poénod is van számára. Sokszor fordult már elő, hogy nevetve buktatták meg a diákokat.

Nem érdemes olyan szövegeket bemagolnod, aminek alig érted a tartalmát, de a tanárod azt mondta, ez így szép és angolos. Persze jó lenne, ha kifinomult szóhasználattal rendelkeznél, de inkább menj biztosra és a saját szavaiddal dolgozd ki a tételeidet, mert a folyékonyság és a nyelvtani pontosság ebben a vizsgarészben alapvető fontosságú. Minden nagy témakör kidolgozására szentelj legalább 500 szót, és akkor nagy meglepetések nem érhetnek.


És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!


Nézd meg ezeket is:

Angolról magyarra fordítás
Szótárazás
Olvasott szövegértés
Hallott szövegértés feladat
Szituációs feladat
Képleírás