Hogyan szerezd vissza a megtépázott önbizalmadat?

Egyszer régen, talán 20 éve egyszer kinevettek és azóta nem mersz megszólalni angolul? Megbuktattak a szóbeliden és azóta kerülöd az angolt?
Itt az ideje szembenézni a félelmeiddel és végre sikerélményeket szerezni a nyelvtanulásban.
Ne mástól várd az elismerést, inkább vedd kezedbe a dolgokat
Összegyűjtöttem neked 3 tippet, amiket ha kipróbálsz, garantálom, hogy óriásit fog lendíteni az önbizalmadon és az angolhoz való hozzáállásodon.


Hallgass nyelvtanulóknak szóló, de csak angolul beszélő podcastokat

Nem tudod, mi az a podcast? Segítek: “A podcasting technológia  lehetővé teszi hang-, videó- és más fájlok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott anyag epizódjait tartalmazó csatornákra. A hordozható zenelejátszók egyre szélesebb körű elterjedése miatt 2004 vége körül vált népszerűvé. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve a podcast.” (Wikipédia)
Tehát ez egyfajta rádióműsor, de nem kell hozzá rádió és időhöz sem vagy kötve, mert akkor hallgatod meg, amikor csak akarod.

És hogy ez miért adja vissza az önbizalmadat? Mert ahogy egyre többet hallgatsz belőle, úgy fogod egyre jobban megérteni a műsort. Már nagyon kezdőknek is javaslom a podcastok hallgatását, mert rendkívüli lökést és motivációt adhat.

Válaszd ki a neked legszimpatikusabbakat és kezdd el őket NAPI rendszerességgel hallgatni. Úgyis annyi rész készült már belőlük, hogy évekbe telne, mire mind végighallgatod őket. Van tehát miből választanod.

The English We Speak
BBC 6-minute English
Elementary Podcasts by the British Council
Podcasts in English
Voice of America Learning English


Olvass könnyített olvasmányokat

A könnyített olvasmány, vagy angolul graded reader egy fantasztikus találmány. Különféle szintnek megfelelően lerövidítik és érthetőbbé teszik a regényeket, sztorikat és így akár a legkezdőbbek is elolvashatnak egy egész könyvet angolul. Óriási sikerélményt fog adni, amikor elolvastad az utolsó oldalt is. Válassz a szintednek megfelelőt vagy akár könnyebbet is, csak arra figyelj, hogy érdekes legyen a sztorija. Magyarországon többnyire ezeknek a kiadóknak a könnyített olvasmányait tudod beszerezni a legkönnyebben: Oxford Bookworms, Pearson Longman, Penguin Readers, Macmillan Guided Readers a Libriben vagy a Nyelvkönyvboltban is.


Írj kommentet angolul a facebookon

Persze ezt ne úgy értsd, hogy a barátaid magyar posztjait te angolul kommentálod, hanem csatlakozz olyan facebook csoportokhoz, ahol nyelvtanulók gyülekeznek és többnyire angolul folyik a kommunikáció. Fantasztikus érzés lesz, amikor a nagy gonddal megfogalmazott, háromszor is átnézett kommentedre válaszol valaki, és nem kijavítja, hanem tényleg reagál rá. És ki tudja, hátha beszélgetőpartnerre vagy akár örök barátra is találsz mondjuk az English Expander Groupban, ahova már több, mint 1000 nyelvtanuló csatlakozott, hogy napi szinten angolul kommunikálhasson a facebookon. Gyere te is velünk gyakorolni!


És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!