Az okok, amik miatt még mindig nem beszélsz folyékonyan angolul

Számtalan oka lehet annak, amiért még mindig képtelen vagy angolul megszólalni és amiért megbénít a félelem. Tudom, sokan a megszégyenüléstől rettegnek, attól, hogy butának fogják tartani őket. A körülményeket hibáztatják és az anyagi helyzetüket emlegetik, de ők nem tudják, hogy a legtöbb akadály bennük épül fel, és saját maguk hordják oda a fát a gáthoz.

Több, mint egy évtizednyi angol tanítással eltöltött év alatt és több száz, a  csoportjaimban megfordult tanuló hatására rájöttem, mik azok az óriási akadályok, amiket ha legyőznél, te is tudnál folyékonyan beszélni angolul. Ahogy nekem is sikerült, meg másoknak is.

Nem akarod eléggé

A legtöbben csak érdeklődnek a nyelv iránt és szeretnék ugyan megtanulni, de itt meg is állnak. Nem akarnak IGAZÁN megtanulni angolul, csak úgy tessék-lássék módon foglalkoznak a nyelvvel. Persze eleinte nagy az izgalom, látványos a haladás is, aztán valamiért kikopik az érdeklődés, elmaradnak az angol órák vagy az angollal való mindennapos foglalkozás. Túl sok ez, túl nagy elköteleződés, nincs erre időd, meg munka után ez már nagyon fárasztó, ráadásul drága is.
Ha tényleg meg akarsz tanulni egy nyelvet, akkor heti szinten legalább 3 vagy 4 órát kellene eltöltened vele. De ez csak a minimum, határ talán a 168 óra 🙂 Ha úgy gondolod, hogy ez neked most nem fér bele az idődbe, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy darabig még nem fogsz folyékonyan beszélni angolul.

Nem tetted szokásoddá az angoltanulást

Ha valamiben igazán jó akarsz lenni, akkor azt rendszeresen kell csinálnod. De hisz ezt te tudod, mert biztosan van valami, amiben kimagaslóan jó vagy. Mondjuk, jól főzöl. Mégis mennyi időt töltöttél el életed során azzal, hogy ezt elsajátísd? Ugye, hogy sokat?

Hacsak nem vagy őstehetség, akkor az angol nyelvet is RENDSZERESEN, naponta kell gyakorolnod ahhoz, hogy folyékonyan tudj beszélni. A minap olvastam, hogy a távol-keletiek úgy tartják, kb. 40 nap kell ahhoz, hogy valami a szokásoddá váljon. 40 napon keresztül kell minden nap foglalkoznod azzal a dologgal, amit szeretnél szokásoddá tenni, még akkor is, ha aznap épp nagyon utálod. Le kell győznöd saját magad, hogy az angol nyelvtanulás is a szokásoddá váljon.

Válassz ki egy neked tetsző weboldalt (pl. ego4U.com) vagy egy szókincsfejlesztő, sokfejezetes könyvet (pl. English Vocabulary in Use) és határozd el, hogy az elkövetkező 40 napban kb. 20 percen keresztül fogsz az adott dologgal foglalkozni. Minden nap átveszel egy leckét a könyvből, kiírod a kifejezéseket és meg is tanulod őket. Vagy ugyanezt eldöntöd a weboldallal kapcsolatban, csak digitális formában. A variációk végtelenek. De tudod, ha egy nap eldöntöd, hogy te elkezdesz futni, másnapra tuti nem fogod tudni még lefutni a félmaratont. De szépen lassan, rendszeres gyakorlással elérheted a célodat – és az angollal is így megy ez.

A cikket jövő héten folytatom. És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!