A sikeres szóbeli vizsga legnagyobb titka

Ugye te is attól félsz a legjobban a szóbelin, hogy feltesznek neked egy egyszerű kérdést és ahelyett, hogy válaszolnál és ömlene belőled a szó, leblokkolsz és teljesen megkukulsz. Pedig ez a félelmed egy kis gyakorlással és persze időráfordítással legyőzhető, csak biztosan nem tudod még, hogyan állj neki. Mutatok pár tippet arra, hogyan válj profi vizsgázóvá és a “semmiről” is folyékonyan tudj beszélni.

Nézzünk meg egy olyan szóbeli nyelvvizsgán előforduló tipikus vészhelyzetet, amikor a legtöbben leblokkolnak.

A szóbeli vizsga kérdezz-felelek részén már puhatolóznak a vizsgáztatók, hogy mennyire vagy kommunikatív. Sokszor egy egyszerű kérdéssel indítanak. Persze sokan úgy gondolják, ez még csak amolyan bemelegítő rész, és túl rövid válaszokat adnak. Pedig mennyivel jobban jársz, ha az egyszerű, már-már unalmas témákban is ömlik belőled a szó. A túl rövid válasz a nyelvvizsgán igazi vészhelyzet.

Mondok egy példát.

‘What do you do in your free time?’
‘I like reading books.’

AND THAT’S IT! Ennyi, többet nem árulsz el erről a hobbidról.

Pedig a jó vizsgázó ilyenkor belemegy a legapróbb részletekbe is. Így:

‘In my free time, I like reading fantasy books. It may sound boring, but reading these kinds of  books takes me to another world. I can forget about my problems and keep laughing while reading Terry Pratchett’s books. I have all his novels on my bookshelf and I have some English versions as well. I usually start reading in the evening, and sometimes I have to force myself to sleep 4 hours later. I can get lost in his books.’

Ha jól csinálod, közbe sem tudnak szólni, vagy csak szimplán leállítanak, és megköszönik a választ. És erre nagyon egyszerűen fel lehet készülni otthon. Csak egy füzet és toll kell hozzá, na meg némi kitartás. Ki kell dolgoznod minden általános témakört, a legapróbb részletekig, így mindig van mihez nyúlnod és nem kukulsz meg.

De mik az általános témakörök? És hogyan kell olyasmiről hosszabban beszélni, amiről nincs is mondanivalód?

Legelőször is a legfontosabb, hogy magadról folyékonyan tudj beszélni. Nem elég csak a nevedet, a korodat és foglalkozásodat elmondani, ez 20 másodpercre elég. Gondolj végig minden apró kis részletet, ami te vagy. Adok néhány gondolatébresztőt:

 • ha tanuló vagy, mondj néhány mondatot az iskoládról
  – hova jársz
  – hányadikos vagy
  – mik a kedvenc tárgyaid
  – miben vagy gyengébb
  – mit szeretsz a sulidban
 • ha dolgozol, említsd meg 1-2 mondatban a munkahelyedet
  – mióta dolgozol ott
  – mettől meddig tart a munkaidőd
  – milyenek a munkakörülmények
  – mit szeretsz a legjobban a munkádban
 • gondold végig, mit szoktál csinálni a szabadidődben
  – hétköznap, suli vagy munka után mivel lazítasz
  – hétvégén mivel foglalkozol
  – valami egyedi, amivel más nem nagyon foglalkozik rajtad kívül
 • ha van kisállatod, beszélj róla is
  – mikor kaptad / vetted
  – milyen fajta pontosan (tehát nem csak kutyád van, hanem német juhászod)
  – mit szoktatok együtt csinálni, milyen gyakran
  – érdekes sztori, ami a kisállatoddal történt
 • az angol nyelvvel való viszonyod
  – mióta tanulsz angolul
  – hol és mikor kezdted, kezdeti nehézségek
  – tanárok, eredményeid az angollal
  – mit akarsz elérni a nyelvvel, a nyelvvizsgával
  – miért szereted az angoltanulást
  – miért fontos, hogy tudj angolul
 • jövőbeli terveid
  – továbbtanulási terveid
  – családdal kapcsolatos terveid
  – utazásokkal kapcsolatos terveid, vágyaid
  – terveid az angol tanulással

Több oldalnyi információt tudnál elmondani magadról, ha ezeket mind végiggondolnád és akár le is írnád. Úgy szoktam a tanítványaimmal megértetni, hogy hogyan kell egy-egy kérdésre úgy válaszolni, mintha rengeteg mondanivalód lenne róla, hogy képzeljenek maguk elé egy 4-5 éves forma kisgyereket, és úgy beszéljenek az adott témakörről, mintha neki kellene elmagyarázni dolgokat. Egy ilyen korú gyerek nem éri be egymondatos válaszokkal, ők mindent egyszerűen, de mélységeiben elmagyarázva akarnak tudni.

Tehát a legfontosabb alapelv, ami a sikeres szóbeli nyelvvizsga legnagyobb titka, hogy úgy beszélj a vizsgán, mintha egy kisgyereknek kellene elmagyaráznod a mondandód. Biztosnak kell lenned abban, hogy egy 4 éves is megértené, amit mondani szeretnél, mert elég részletes, de ugyanakkor egyszerű is. Menni fog?

Kezdd a gyakorlást azzal, hogy kidolgozod a mondanivalódat saját magadról, és minden apró részletet leírsz (persze csak a publikusakat). Ha megküzdesz a feladattal, biztos vagyok benne, hogy rá fogsz érezni az ízére. De ehhez alapfeltétel, hogy magad elé képzeld azt a kisgyereket, aki csillogó szemekkel várja az információt.


További hasznos tippekért kérd az ingyenes videós tréninget a képre kattintva!


Még több hasznos ötletért töltsd le a Munkafüzetet és válj te is profi vizsgázóvá! Ez egy olyan gyűjtemény a leghasznosabb angol mondatokkal, amiket 13 különböző nyelvvizsgaszituációban használhatsz fel.


És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!