A leghasznosabb könyvek a középfokú nyelvvizsgára való felkészüléshez

Már rég tudod, hol tudsz online felkészülni a nyelvvizsgára, de jó lenne nem a monitort bámulni és görnyedni, hanem a kanapén vagy a buszon tanulni. Ilyenkor jön jól egy oldschool módszer, a KÖNYV. Összegyűjtöttem neked a már sikeres vizsgát tettek által javasolt és az általam is preferált könyveket, amik nagyban elősegítik az akadályvételt. Figyelem! Ezek a könyvek csak akkor hatásosak, ha TÉNYLEG elolvasod őket és időt szánsz a feladatok megoldására is. 

Minden nyelvvizsgára való felkészüléshez ajánlott könyvek

 

Kis angol nyelvtan
Dohár Péter

Az örök klasszikus. Igen, nyelvtant tanít, de nem szárazon. Vicces összefoglalása ez a középfokon előforduló nyelvtani szerkezeteknek plusz 79 másik apróságnak is. Minden nyelvtanuló polcán ott kell lennie.

English Grammar in Use (Cambridge)
Raymond Murphy

Fantasztikus nyelvtani gyakorlókönyv. Talán a szisztematikussága és hatékonysága tette ennyire népszerűvé. A könyv feépítése pofonegyszerű. Egy lecke 2 oldalas, egyik oldalon a nyelvtani magyarázat angolul és sok példa mondattal, a másik oldalon pedig 4 feladat gyakoroltatja be az ismertetett nyelvtant. Egy lecke feldolgozása kb 30 percet vesz igénybe, így napi 2 is könnyedén beiktatható a felkészülési időszakban. Mert ugye tudod, hogy a legjobb a folyamatos, napi szintű készülés.  

English Collocations in Use (Cambridge)
Michael McCarthy, Felicity O’Dell

Nem sok nyelvtanár szokta ezt a könyvet ajánlani, én mégis megteszem. Mert én azt vallom, hogy a nyelvet sokkal jobban fogod tudni használni, ha kész kifejezéseket tanulsz a szavak magolása helyett. Ez a könyv – az English Grammar in Use mintájára – 2 oldalas leckékben magyarázza el és gyakoroltatja be azt, hogyan alkotnak a szavak kifejezéseket és ezáltal hogyan válik folyékonyabbá és természetesebbé a nyelvhasználatod.


Nyelvvizsgák szerinti felkészítő könyvek

Origó nyelvvizsgára való speciális felkészülés

Blackbird
Király Zsolt

A régebbi fajta Origó nyelvvizsgára készíti fel a nyelvtanulókat már több, mint 20 éve. Király Zsolt nagyon igényes nyelvtanár, tanított engem is az egyetemen. Erős kisugárzása érezhető az egész könyvben, ami igen vaskos, de felkészít a nyelvvizsga minden kis részletére. Ha lépésről-lépésre szeretnél felkészülni, akkor ez lesz a te könyved. Már munkafüzet is kapható hozzá.

Szóbeli feladatok angol középfokú nyelvvizsgára (Akadémiai Kiadó)
Illés Éva, Rády Annamária

Hatékony felkészülés a szóbeli nyelvvizsgára (nem csak Origó). Kidolgozott példákat találsz a bevezető beszélgetésekhez, a témakifejtésre, a szituációs gyakorlatokhoz és a véleménykifejtésre is.

Angol írásbeli nyelvvizsga (Akadémiai Kiadó)
Illés Éva, Szabó Péter

Eredeti vizsgaanyagokon keresztül lehet felkészülni az írásbeli nyelvvizsgára, valamint hasznos tanácsokkal is ellát téged. Ideális az otthoni tanuláshoz, mert megoldókulccsal rendelkezik. Most jön majd a legújabb verzió 2017 februárjában, mert megváltoztak az írásbeli vizsga feladat típusai és jönnek az új feladatok is. Ez itt a régebbi kiadás, mert még nem jelent meg az új.

Fülszöveg B2 – Angol hallás utáni szövegértés feladatok virtuális melléklettel (Akadémiai Kiadó)

Ehhez a könyvhöz talán nem is kell kommentárt fűznöm. Tökéletes gyakorlási lehetőség a “magnós” részhez. Mindegyik Akadémiai Kiadós kiadványhoz tartozik egy virtuális melléklet. Az oldalukról lehet hozzájuk letölteni a hanganyagokat, így nem kell elavult CD-kel bajlódni.

Euroexam nyelvvizsgára való speciális felkészülés

Eurocity Student’s Book 2.0 Level B2

Lépésről lépésre tanítja meg az Euroexam írásbeli és szóbeli feladatainak megoldását. Legjobban egy kurzus keretében működik, de vészhelyzetben otthoni felkészülésre is használhatod.

Practice Test Book Euroexam Level B2 – Three complete tests with answer key and free downloadable audio materials

Megvásárolható komplett Euroexam írásbeli és szóbeli feladatsorok. Ha erre a vizsgára készülsz, mindenképpen kötelező beszerezned legalább egyet.

TELC nyelvvizsgára való speciális felkészülés

Nehezebb dió! Inkább javasolnám az online e-course- ra való befizetést, ami havidíjas ugyan, de az egy havi ára mégsem olyan borsos. Léteznek felkészítőkönyvek is, de nehéz őket megszerezni. Íme néhány:

TELC Angol nyelvvizsga gyakorlófeladatok – alap- és középfok (B1-B2) virtuális melléklettel és letölthető hanganyaggal

TELC English B2 Vizsgafelkészítő könyv (8 teljes feladatsor + 4 Cd)


Ha neked is van bevált könyved a felkészüléshez, ne rejtegesd előlünk.
Oszd meg velünk az English Expander facebook csoportjában, erre a bejegyzésre kattintva.


A Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomban csupa hasznos kifejezést tanítok meg neked, témakörökre lebontva, amiket bármikor előhúzhatsz a farzsebedből a szóbelin. Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!