A képleíró feladat rejtelmei

A legkönnyebb szóbeli vizsgafeladat, mégis a legtöbben elvéreznek rajta. A képleírás technikáját  ráadásul nagyon sok angol tanár sem érti, így meg sem tanítják a technikáját. Te is leragadtál az “In this picure I can see a …” és a “There is a … and …” -nél? Akkor ideje tovább olvasnod és elkezdened másképp gondolkodnod a képek jellemzéséről.

Érdekes, hogy egyesek úgy jönnek ki a középfokú szóbeli nyelvvizsgáról, hogy “Húúú, borzasztó képet húztam”. Szerencsére nem létezik borzasztó kép, csak felkészületlen vizsgázó, aki nem tudja, mihez kezdjen a képpel. Nézzük meg, milyen technikákkal felvértezve érdemes nekivágnod egy kép elemzésének.

1. lépés

Természetesen kezdheted azzal, hogy tényszerűen elmondod, mit látsz a képen. Azonban ne ess abba a hibába, hogy felsorolod a képen látható tárgyakat vagy embereket. A “képen van egy nő és egy férfi” típusú mondatokat mellőznöd kell, ha át akarsz menni a vizsgán. Röviden ismertesd a kép általános jellemzését, ne menj bele az apró részletekbe. Inkább arról beszélj, éppen mi történik. Ugye tudod, ilyenkor melyik igeidőt használd?

2. lépés

Próbáld megfejteni, mi lehet a kép üzenete. Ha nem megy, az sem baj, ne ess pánikba, hanem találgass. Hidd el, nem az a lényeg, hogy rájöjj, “vajon mire gondolt a költő?”, hanem hogy ezt hogyan fejezed ki. Ilyen mondatokat használj: “Talán összevesztek és éppen most békülnek ki. Az is lehet, hogy már régóta haragban vannak, mert egyikőjük 10 éve …” Ereszd szabadon a fantáziád, itt nyugodtan mondhatsz bődületesen nagy hülyeségeket is 😀

3. lépés

Gondolkozz vizsgáztató aggyal! Próbálj meg rájönni, hogy melyik nagy vizsgatémakörhöz lehet kötni a képet, és kezdj el általánosságban beszélni róla. Tudod, kidolgoztad a témakört, meglepetés nem érhet :).

4. lépés

Befejezésképpen pedig kösd a képet magadhoz, a saját életedhez. Mire emlékeztet a kép? Mi a te véleményed az egész témáról? Te mit tennél ebben a szituációban? Ha tényleg semmi köze a képnek az életedhez, ne restellj hazudni. Senki nem fog rájönni, hogy te sosem lovagoltál még, de még csak hobbiként sem akarsz belevágni az egészbe. Hidd el, a vizsgáztató sosem fogja leellenőrizni a vizsga során elmondott információkat.

Ha így jársz el, BÁRMILYEN képről képes leszel akár 3 percet is beszélni. Ekkor a vizsgáztató bele sem fog kérdezni a mondanivalódba.


És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!


Nézd meg ezeket is:

Angolról magyarra fordítás
Szótárazás
Olvasott szövegértés
Hallott szövegértés feladat
Szituációs feladat
A személyes interjú