7 mítosz, ami hátráltatja a hatékony felkészülést a szóbeli nyelvvizsgára

Hogyan lépj túl a berögződéseiden és hogyan legyél hatékony nyelvtanuló

Rengetegen fogadják meg maguknak, hogy idén végre nyelvvizsgát tesznek, aztán csodálkoznak, hogy nem sikerül. Pedig ők mindent megtettek annak érdekében, hogy végre sikeres nyelvvizsgát tegyenek, de valami mégis félresikerült. És tudod, miért? Mert rengeteg mítosz kering, olyan örök igazságnak vélt feltételezések, amik nem hogy előrelendítenének a nyelvvizsga felé vezető úton, hanem inkább visszavetnek. Olvasd el a mítoszokat, nézz szembe azokkal, amikben te is hiszel és változtass. Minden megcáfolt mítosz után adok egy-egy bennfentes tippet, amivel hatékonyabban készülhetsz fel a szóbeli nyelvvizsgára.

1. mítosz
Elég, ha hetente egyszer eljársz nyelvtanárhoz.

Sokan úgy vannak vele, rááldozzák a pénzt, hogy magántanáruk legyen és ezzel azt gondolják, hogy teljes mértékben le van tudva a felkészülés. Heti egyszer 60-90 perc, plusz még egy kis házi feladat az órát megelőző este és kész. Ők mindent megtettek a sikeres felkészülés érdekében, gondolják magukról.

Igen, fontos a tanári segítség és igen, nagyon intenzív az a 90 perc, csak nem elegendő. Sokkal többet ér inkább minden este angolozni 20 percet a felkészülési időszakban, mint hetente egyszer egy hosszabbat. Gondold végig a következőt. Mivel érsz el hatékonyabb eredményt: ha egyszer egy héten edzel egy irdatlan nagyot vagy minden nap 20 percet rászánsz a testmozgásra? Persze, hogy a rendszeres testmozgással fogod tudni megőrizni az egészségedet, és ez nincsen másképp az angoltanulásban sem.

Bennfentes tipp
Minden napra tervezz meg egy minimum 20 perces angolozást. Ez lehet egy témakidolgozás vagy bizonyos szituációkhoz tartozó kifejezések megtanulása, de akár szórakoztató is lehet, mint pl. a kedvenc szitkomod megnézése angol felirattal vagy anélkül, vagy az angol nyelvű facebook oldalaid átböngészése érdekes tartalom után kutatva. Mert ugye neked is vannak olyan angol nyelvű facebook oldalak a hírfolyamodban, amiket követsz? Nincs? Gyere inspirációért az English Expander facebook oldalára, ott adok pár tippet.

2. mítosz
A nyelvtanulás nem olyan, mint a matek, nem lehet előre megtervezni

Ha elhiszed ezt a mítoszt, akkor biztos lehetsz benne, ez lehetett eddig az első számú buktató a nyelvvizsgád felé vezető úton. A nyelvvizsgára való felkészülést meg kell tervezni. Minden egyes napot. Nem lehet kifogás, nem lehet nyafogás, nem lehet mellébeszélés. Ha nagyon akarod azt a vizsgát, mert kell a felvételidhez vagy a diplomádhoz, fel kell áldoznod a szabadidőd egy részét, és ezt úgy teheted meg a legegyszerűbben és a leghatékonyabban, ha minden napra betervezel egy minimális szintű angolozást, mondjuk 20 percben. Igen, mondom minden napra. Ebből soha nem engedek, ha a tanítványaim fontos vizsgára készülnek. Legelőször is azt tanítom meg nekik, hogyan tervezzék meg a felkészüléseket. Ha csak 1 hétre tervezel előre, már az is fantasztikus előrehaladás.

Bennfentes tipp
Tudnod kell magadról, hogy mikor tudsz jobban koncentrálni a tanulásra, este vagy reggel. Ehhez kell igazítanod a terveidet. Mert lehet, hogy te eltervezed, hogy este, munka, vacsorafőzés és gyerekfürdetés után fogsz nekiállni angolozni, de az agyad meg letilt, mert már képtelen vagy koncentrálni. Ilyenkor érdemes megpróbálnod átütemezni a reggeli csendre azt a 20 percet. Lehet, hogy sokkal gyorsabban fog menni a felkészülés, mert koncentráltabb vagy olyankor és nem zavar senki. Ha komolyan veszed ezt a beosztást és tudatod a családoddal is, hogy te ekkor és ekkor angolozol, és ez neked mennyire fontos, hidd el, figyelembe fogják venni, és ha más is tud róla, még erősebb lehet a motivációd.

Neked mikor van a legalkalmasabb időpont az angolozásra?

3. mítosz
Csak angol anyanyelvi beszélővel lehet felkészülni a szóbeli nyelvvizsgára.

Tedd a szívedre a kezed, és őszintén valld be, hogy megfordult-e már ez a gondolat a fejedben: “Én nem tudok angolul beszélgetni a nyelvtanárommal a felkészülés alatt, mert hisz mindketten magyarok vagyunk, természetellenes, hogy angolul beszéljünk egymással. Ez annyira ciki!” Ezért nem is erőlteted a nyelvtanári segítséget, inkább magolod otthon a nyelvtant, és továbbra is rettegsz attól, hogy idegenek előtt megszólalj angolul. Ha mégis kilépsz a komfortzónádból és elmész egy nyelvtanárhoz, már a legelején közlöd vele, hogy úgysem fogod megérteni a magyarázatait, ezért jobb, ha mindent magyarul is elmagyaráz, legfőképp a nyelvtant, mert az annyira bonyolult. Ráadásul így nem is mersz elmenni egy anyanyelvi tanárhoz, hiszen csak makognál előtte, meg úgyis csak kinevetne. Na nem, azt már nem, ekkora szégyent!
Ha magadra ismersz, van egy nagyon rossz hírem. Így nagy valószínűséggel sosem fogsz eljutni arra a szintre, hogy nekiveselkedj a szóbeli nyelvvizsgádnak. Az egész felkészülési időszaknak (és az igazi, lényegi előrelépésnek) az az alapja, hogy annyi angolnak teszed ki magad, amennyinek csak lehetséges. Angolul nézel tévét és angolul hallgatsz rádiót, angolul olvasol cikkeket és angolul használod a facebookot. Majd elkezdesz arra törekedni, hogy a nyelvvizsgára való konkrét felkészülésed is teljesen angol környezetben történjen.

Bennfentes tipp
Ha nyelvtanárhoz jársz, akkor törekedj arra, hogy az óra alatt egyetlen magyar szót se kelljen kimondanod, és ha már nagyon ott van a nyelved hegyén, mert sehogy sem jut eszedbe angolul az a szó, akkor is erőltesd meg magad inkább és írd körül a hiányzó angol szót. Óriási magabiztosságot és rutint szerzel ezzel, és büszke leszel arra, hogy akár heti 2x 60 percet is képes vagy angolul kommunikálni. Nagyon fárasztó lesz, erre készülj fel, de ez a legjobb módja a fejlődésednek.


További hasznos tippekért kérd az ingyenes videós tréninget a képre kattintva!

 

4. mítosz
Magáról mindenki tud angolul beszélni

Rengetegen azon véreznek el a szóbeli nyelvvizsgán, hogy a felkészülésükből kihagyták a legalapvetőbb dolgot és nem készülnek fel mélyrehatóan magukból. Azt gondolják, hogy ezekről a témákról a legkönnyebb beszélni, és nem gyakorolják be őket, “majd a vizsgán improvizálok” – gondolják.  De a szóbeli vizsga egy rendkívül stresszes élmény, a vizsgázók 90%- a nem lubickol ebben a szituációban, hanem izzad, küszködik, leblokkol, sokszor még a legalapvetőbb kifejezések sem jutnak eszükbe. Abban bízni, hogy megspórolhatod a magadról szóló témakörökből való felkészülést szabályos vizsga-öngyilkosság.

Bennfentes tipp
Íme azok a témák, amikből mindenképpen úgy készülj fel, hogy álmodból felkeltve is elő tudj adni egy kisebb stand upot: bemutatkozás, családod, iskoláid vagy a munkád, a kedvenc időtöltésed, filmed, ételed, sportod. Persze a vizsgán nem biztos, hogy sokáig hagyják, hogy előre bebiflázott szöveget mondj fel, azonban ezek az előre gyártott panelek sokat segíthetnek abban, hogy legyen miből kiindulnod és építkezned a beszélgetés során. Így nem kell majd minden egyes mondatot magyarról angolra fordítgatnod magadban, hanem sok-sok magadról szóló témakörben válsz folyékony és magabiztos beszélővé. Készülj fel tehát magadból is angolul, mert biztos lehetsz benne, hogy a szóbelin szóba kerülsz.

5. mítosz
A szóbeli nyelvvizsgához elég lesz, ha bemagolom a témakörök szavait és megtanulom rendesen használni az igeidőket.

Te is még mindig azt gondolod, hogy a szóbeli nyelvvizsgán a nyelvtan a legfontosabb tényező? Természetesen fontos, hogy az alapvető nyelvtannal tisztában legyél, és ne hátráltassa a megértést, hogy nem jó szórendet használsz vagy hogy jövő idő helyett múlt időt mondasz. De képzeld, a vizsgáztatók biztosan nem fognak arra hajtani a szóbeli nyelvvizsgán, hogy leteszteljék, vajon megfelelően fogod-e használni a Future Perfect Continuous igeidőt (will have been doing). Sajátítsd el inkább a legfontosabbnak vélt igeidőket, amiket tényleg használnál a magadról való beszélgetésben, és ne görcsölj a többin.

Sokkal fontosabb azonban a szóbeli nyelvvizsgán a kommunikáció, a gondolataid kifejtése és az, hogy igazinak tűnő, természetes párbeszédet tudj folytatni a vizsgáztatóval (vagy a másik vizsgázóval).  Ehhez pedig arra van szükséged, hogy különféle céloknak megfelelő, különböző szituációkban (angolul functions) használható KÉSZ KIFEJEZÉSEKET tanulj meg.

Bennfentes tipp
Nézz utána, hogyan lehet pl. javaslatot tenni, hogyan kell elfogadni egy javaslatot vagy hogyan kell meghívni valakit. Nagyon sok “function” létezik és a jobb könyvekben vagy tanfolyamokon ezeket kész mondatokkal tanítják meg neked. Itt adok neked pár kifejezést én is.

6. mítosz
Egymagam, otthonról semmit sem tudok tenni azért, hogy gördülékenyebben kommunikáljak angolul

Sokan már el is temetik a szóbeli nyelvvizsgájukat, mert nekik nincs idejük vagy pénzük arra, hogy megfelelő tanárral vagy anyanyelvi beszélővel készüljenek. Persze, jó lenne, ha mindenki tudna valakivel angolul kommunikálni a felkészülés során és erre törekedni is kell, akár ingyenes eszközökkel is. De van pár tippem arra az élethelyzetre is, ha nincs senki, akivel az angol beszédet gyakorolhatnád, de neked mégis szükséged van a szóbeli nyelvvizsgára.

Bennfentes tipp

  • Ha kihallgatsz egy érdekesebb párbeszédet a villamoson, kommentáld magadban ANGOLUL.
  • Ha olvasol egy cikket a facebookon vagy a nyelvkönyvből, foglald össze néhány mondatban szóban, HANGOSAN, angolul.
  • Olvass fel egy angol nyelvű szöveget hangosan, hogy halld a hangod és a saját kiejtésed.
  • Ha nem vagy megelégedve a kiejtéseddel, keress olyan videót a neten, amiben tetszik az emberek kiejtése, és állítsd meg mondatonként, hogy utánuk mondhasd a szöveget. Addig próbáld a mondatokat, míg ugyanolyan kiejtéssel mondod ki, mint a videóban szereplők.
  • Amikor úgynevezett functions kifejezéseket tanulsz (tudod, pl. javaslattétel, egyetértés, stb.), mindig mondd ki őket hangosan, és akár egy egész párbeszédet is felépíthetsz a kifejezés köré – természetesen mindezt angolul.
  • Az English Expander facebook csoportjában találhatsz magadnak online beszélgetőpartnert, akivel együtt készülhetsz fel a vizsgára. Ebben a videóban adok pár trükköt arra, hogyan találj rá az ideális partnerre és miről beszélgessetek a legelső alkalommal (a videót csak akkor tudod megnézni, ha csatlakoztál az English Expander facebook csoportjához).

Mennyit tudnál ezekből már ma beépíteni a felkészülésedbe az angol beszéded fejlesztése érdekében?

7. mítosz
Angolul tanulni csak angol órán lehet

Ez az egyik legkönnyebben megcáfolható mítosz, ami tulajdonképpen a 30 feletti korosztály egyik hitvallása. A fiatalabbak már abba születtek bele, hogy gyerekkorukban angolul nézték a Cartoon Networköt, hogy tudják kívülről a legnépszerűbb számítógépes játékok kifejezéseit angolul és hogy az interneten bármit megtalálnak angolul. De az idősebbeknek ezzel gondja van.

Ha nyelvvizsgára készülsz, mindenképpen tedd a mindennapok részévé az angolt, mert nem csak angol órán fogsz érdekes kifejezéseket tanulni.

Bennfentes tipp
Találj magadnak egy olyan hobbit, szabadidős tevékenységet, amit csak angolul tudsz űzni. Én például rajongok az elektronikus zenéért, és csak angol magazinokból tudok tájékozódni az újdonságokról és az előadókról. Nagyon jó nyelvgyakorlás. Van kedvenc sorozatom is, az Agymenők (The Big Bang Theory), aminek legújabb részei még nem jelentek meg magyar szinkronnal, de én azonnal tudni akarom a történéseket. Viszont nem állítok be hozzá magyar feliratot, így igazi kihívás a filmnézés. Bevallom, sosem néztem angol nyelvű hírcsatornákat, mert untatnak, mindig próbálok valamilyen érdekes műsort találni. Most rákattantam az ingyenes online tanfolyamokra, amikkel nem is angolt tanulok, hanem mondjuk szövegírást vagy marketinget. Így sosem lesz kényszer a nyelvtanulás. Neked mi lehet az az elfoglaltság, amiben úgy el tudsz merülni, hogy észre sem veszed, hogy angolul van?

Ha ezt a 7 mítoszt legyőzöd, tervet állítasz fel a tippekből, már holnaptól megkezdheted életed eddigi leghatékonyabb felkészülését.
Mi tart még vissza ettől?

Ha még eggyel nagyobb fokozatra szeretnél kapcsolni a szóbeli nyelvvizsgára való felkészülésben, kattints a képre és jelentkezz az INGYENES, 3 részes videós tréningre.

 


És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!