A 10 legnagyobb hiba, amit a nyelvvizsgára készülők elkövetnek – 1.rész

Számtalan bennragadt diploma, sorra megbukó nyelvvizsgázók. Mégis mi lehet a baj? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat a típushibákat, amiket a vizsgadrukktól hajtott delikvensek rendre elkövetnek az írásbeli részen. A szóbelin elkövetett hibákról egy következő bejegyzésben teszek említést. 

1. hiba

A rossz tesztkitöltési stratégia már az írásbeli legelején elbuktatja a vizsgázók egy részét. Egyfelől nem gyakorolják be a tipikusan újra meg újra felmerülő nyelvtani / szókincs tesztkérdéseket, másfelől nem zárnak ki azonnal legalább két válaszlehetőséget. Az sem baj, ha csak találomra zársz ki kettőt, de persze jobb lenne, ha tudatos magyarázatot tudnál hozzá gyártani. Erre jó vizsgastratégia, ha a megoldott próbatesztek hibáit kijegyzeteled magadnak és utána nézel a miérteknek.

2. hiba

Ha olyan nyelvvizsgát választanak, ahol lehet szótárat használni, sokan elaprózzák az idejüket azzal, hogy minden egyes általuk nem ismert kifejezést kiszótáraznak. Pedig a felét legalább ki lehetne következtetni a szövegkörnyezetből. Abba pedig már bele se menjünk, hogy a digitális korszak beköszöntével hányan nem tudnak rendesen szótárazni, és azt sem értik, mik azok a krikszkrakszok a bejegyzésekben. Címkézd be a szótáradat betűrendben, hogy könnyebb legyen a keresés, és persze a felkészülés során inkább a nyomtatott verziót használd!


3. hiba

Az Origó nyelvvizsgán tavaly eltörölték a magyarról angolra fordítást – szerencsére! Ujjongtak is sokan emiatt, de így is maradt még fordítani való. Az angolról magyarra fordítás azonban nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Főleg nem akkor, ha 4 soron keresztül fut egy mondat, és már a másodikban elvesztetted a fonalat. Érdemes MINDIG végigolvasni a lefordított mondatodat, hogy legalább az alany és az állítmány egyezzen.

4. hiba

Ugyanezen a nyelvvizsgán a szövegértési feladat is könnyűnek tűnik, hiszen az angol szöveg után magyarul feltett kérdésekre kell válaszolni magyarul. Mégis sokan elnagyolják a feladatot, csuklóból akarják megválaszolni a kérdéseket tüzetesebb bogarászás nélkül. Jó tudni, hogy itt sokszor egy-az-egyben fordítást kérnek a szövegből, nem biztos, hogy elfogadják, ha a saját szavaiddal próbálod körbeírni a választ. Itt jön jól a szöveg összefirkálása: mindig húzd alá azokat a mondatokat, amikben szerinted ott a válasz a kérdésre, számozd meg, majd oszd fel részpontokra. Inkább több pontban válaszolj a kérdésre, azért nem jár levonás.

5. hiba

Általános hiba, hogy a magyar oktatásban felnőtt nyelvvizsgázók nem tudnak angolul sem levelet, sem fogalmazást írni. Ott lebeg a szemük előtt a 3.-ban megtanult “Bevezetés, tárgyalás, befejezés” szentháromság. Bár mondjuk már az is jónak mondható, ha megvan ez a három bekezdés egy levélben. Az angol anyanyelvűek egészen másképp írnak esszét, mint mi. Rövid bekezdéseket írj és bekezdésenként CSAK egy gondolatot – máris nyerő leszel!


Nézd meg a többi hibát is:

A 10 legnagyobb hiba, amit a nyelvvizsgára készülők elkövetnek – 2.rész


És ha velem szeretnél felkészülni a szóbeli nyelvvizsgádra, akkor csatlakozz a Speaking Exam Pass online szóbeli nyelvvizsgára felkészítő programomhoz.  Csatlakozz az otthonról, online végezhető tanfolyamhoz, és állj  készen a szóbelidre 8 hét alatt!

Kattints IDE a további részletekért és hogy megtudd, hogyan tudsz csatlakozni a Speaking Exam Pass programhoz!